spajalicaf

Vršnjačko nasilje i maloljetnička delinkvencija gorući problemi današnjice

nasilje1Vršnjačko nasilje i maloljetnička delinkvencija gorući su problemi današnjice, a nisu zaobišli ni bosanskogercegovačko društvo.

Prema mišljenju struke, ključ rješavanja ovih problema je prevencija i neophodan je angažman svih članova društva.

Kako bi odgovorio ovom izazovu, Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA svake godine organizuje ciklus predavanja o vršnjačkom nasilju i maloljetničkoj delinkvenciji, a u saradnji sa  KJU „Disciplinski centar za maloljetnike“.

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), nasilje među mladima je u porastu, a kao razlozi se izdvajaju pojava siromaštva, te socijalne i ekonomske tranzicije.

Različiti oblici nasilja utječu na formiranje i razvoj mladih što dovodi do  slabijeg školskog uspjeha i niskog nivoa samopouzdanja, Neka međunarodna istraživanja ukazuju da veći postotak žrtava nakon što trpi dugotrajno nasilje, postaju počinitelji, ukoliko ne dobiju potrebnu pomoć, a što dalje vodi ka povećanju nasilja.

nasilje2

Stoga je sa mladima neophodno svakodnevno raditi, razgovarati, ukazivati na negativne pojave ali i nuditi alternative.

Ciklus predavanja koja se već godina organizuju u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA jedan je od odgovora. Psiholozi i pedagozi tokom radionica sa srednjoškolcima razgovaraju o negativnim trendovima, nenasilnom rješavanju problema, važnosti komunikacije, te posljedicama pogrešnih izbora.

©2023 Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA.

Search