spajalicaf

„Da ambalaža ne bude gnjavaža – recikliraj za bolje sutra!“ - korak više u očuvanju prirode

Obrazovno razonodni centar za mlade SPAJALICA jedini je centar za mlade na području Općine Ilidža i predstavlja omiljeno mjesto okupljanja mladih. Zahvaljujući svom dugogodišnjem radu, SPAJALICA je postala drugi dom mladima i pruža im mogućnost da uče, druže se, sklapaju nova prijateljstva, ali i realiziraju svoje ideje.
SPAJALICA se nalazi u prirodi, u ilidžanskom parku, okružena zelenilom, rijekom i šetalištem. Stoga, od izuzetnog značaja je sačuvati tu prirodu kojom je okružena i dati do znanja svim posjetiteljima parka da i oni mogu doprinijeti tome.
1667320937872
Od samog početka svog rada, SPAJALICA njeguje i promovira volonterski rad. U 15 godina rada ovog Centra, tu je prošlo više od 300 volontera koji su stekli svoja prva volonterska i aktivistička iskustva. Ove godine, grupa od 15 mladih volontera i volonterki osmislila je projekat pod nazivom „Da ambalaža ne bude gnjavaža – recikliraj za bolje sutra!“. Njihov cilj bio je uraditi nešto što bi korisnicima parka ponudilo adekvatan način za reciklažu, te pokazati im kako i oni mogu biti važan faktor u očuvanju prirode.
Uz podršku DM-a, mentorsku podršku uposlenika Centra za mlade Spajalica i podršku Instituta za razvoj mladih KULT volonteri su aktivno radili i uspjeli realizirati ovaj projekat. U sklopu projekta, ispred SPAJALICE postavljene su 4 kante za recikliranje ambalaže i to za papir, plastiku, limenke i staklo. Postavljanjem kanti na vidljivo i svima dostupno mjesto, volonteri su recikliranje učinili pristupačnim, zanimljivim i što je najvažnije, svakodnevnim.

1667320937878


1667320937867

Cilj projekta prvenstveno je podići svijest svih korisnika parka da i sami mogu doprinijeti očuvanju okoliša i to vlastitim postupcima, recikliranjem (redovnim recikliranjem, pravilnim odlaganjem otpada, podržavanjem ekoloških kampanja,), te informirati ljude o važnosti recikliranja i dobrobitima za zajednicu i okoliš kroz zanimljive činjenice izložene na kantama. Ove kante izgledaju vrlo zanimljivo i privlačno korisnicima upravo zahvaljujući načinu na koji su označene i dizajnirane, sa natpisima o recikliranju. Svaki aktivistički angažman i uključenje mladih u aktivnosti koje imaju značaj za njihovu zajednicu je važan. Naši volonteri koji su realizirali ovaj projekat nadaju se velikom interesu mladih ali i svih ostalih posjetitelja parka za recikliranjem otpada i što većem interesu mladih za učešće u sličnim projektima u budućnosti.
U saradnji sa KJKP RAD koje je podržalo ovo ideju, reciklirani otpad će se odvoziti kada to bude potrebno u kompanije koje se bave recikliranjem istog.
Našim vrijednim volonterima će biti uručeni poklon vaučeri od DM-a kao znak zahvalnosti za ideju, rad i trud u sklopu ovoga projekta.
©2023 Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA.

Search