spajalicaf

Maloljetnička delikvencija i rizična ponašanja - predavanje za srednjoškolce

Danas 7.12.2021. godine, smo u prostorijama Centra SPAJALICA ugostili učenike/ce drugog razreda Srednje grafičke škole Ilidža koji su prisustvovali još jednoj interaktivnoj radionici koju smo za njih pripremili.  "Maloljetnička delikvencija, rizična ponošanja kod mladih - kako ih prepoznati i preventivno djelovati" je vrlo aktualna tema, a mladi između 15 i 18 godna ciljna skupina koja o ovome treba biti posebno osvještena i educirana. 
Da to ne bi bilo samo puko predavanje i teoretska priča, pobrinula se dugogodišnja suradnica našeg Centra gospođa Mira Lazić-Šljivić iz PU Ilidža koja je sa mladima razgovarala o svemu onome što ih je interesovalo o ovoj temi. Upoznali su se sa različitim oblicima prevencije, ali i sa kaznenim zakonom kao i posljedicama koje maloljetnička delikvencija ostavi ne samo na počinitelja, već na čitavu porodicu, pa i društvo.
Razgovarali smo o utjecaju medija, filmova, muzike i društvenih mreža na rizična ponašanja kod mladih, na kreiranje stavova i svijesti, te na razinu odgovornosti koju svako od nas danas ima prema svojoj zajednici.
SPAJALICA je u ovoj školskoj godini ugostila učenike iz raznih škola sa područja općine Ilidža, i obrađivala teme koje su od velikog društvenog ali i individualnog značaja za mlade ljude.
Radujemo se nastavku ovog trenda i svakom budućem druženju sa mladima, jer SPAJALICA zbog toga i postoji. Da spajamo formalno i neformalno, da spajamo tradicionalno i moderno, lokalno i globalno, da spajamo neke nove konekcije i prijateljstva među mladima, a prije svega da stvaramo neko bolje i zdravije okruženje za sve mlade.
Zahvaljujemo se Srednjoj grafičkoj školi, PU Ilidža kao i Općini Ilidža na odličnoj suradnji, podršci i inovativnosti u radu.264227389 602799824375560 3019431024023133601 n
©2022 Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA.

Search