spajalicaf

Za vikend u našem Obrazovno-razonodnom centru Spajalica ugostili smo Omladinsko udruženje iz Teslića. U pitanju je studijsko putovanje Omladinskog kluba iz Teslića koje je odlučilo svoje članove povesti na dvodnevnu posjetu omladinskim udruženjima u Sarajevu.

1678732653329

Između ostalog, odabrali su i došli u Spajalicu da se upoznaju sa radom i razvojem Instituta za razvoj mladih KULT ali i sa projektima i aktivnostima koji se realiziraju u Spajalici. Interesovalo ih je kako mladi u Sarajevu i na Ilidži provode svoje slobodno vrijeme, da li ih interesuje volonterski rad, koje vrste projekata rade i kojim se temama bave. Interesovalo ih je kako se vodi jedan centar za mlade, kakve usluge treba da ima, kakvim prostorom treba da raspolaže. Kroz razgovor s njima dotakli smo se mnogih tema poput volontiranja, omladinskog aktivizma, motivacije, formalnog i neformalnog obrazovanja, slobodnog vremena, očekivanja mladih i očekivanja društva od mladih.

IMG 1157

1678733723923

Posjeta je trajala dva sata i mogla je trajati još toliko s obzirom da su mladi bili oduševljeni dočekom, razgovorom i energijom kakvu su zatkeli u Spajalici. Našem centru je također bilo zadovoljstvo ugostiti mlade ljude i nadamo se da je ovo početak neke buduće suradnje, razmjene volontera i rada na nekim zajedničkim projektima.

 

U toku mjeseca novembra u obrazovno razonodnom centru SPAJALICA, kao i svakog mjeseca održavale su se razne aktivnosti kako za mlade, tako i za starije. U SPAJALICI svakog mjeseca možete pronaći neku aktivnost za sebe i upotpuniti svoje slobodno vrijeme na zanimljiv i kreativan način. Evo šta smo sve radili u novembru.

Naši volonteri i volonterke vrijedno su radili i ovaj mjesec. Volonterka Ajla Popović, je održala predavanje za mlade o zdravim životnim stilovima mladih, gdje je govorila o zdravom načinu života, faktorima koji narušavaju zdravlje, koliko nam je bitna fizička aktivnost, a sve to povodom Međunarodnog dana borbe protiv dijabetesa. Potrebno je da mladi vode računa o svom zdravlju, jer današnji nezdravi i prebrzi stil života je povečao broj oboljelih od dijabetesa širom svijeta. Mnogi nisu ni svjesni simptoma koje im tijelo šalje i prekasno saznaju za svoju dijagnozu. Upravo to su bili razlozi zašto smo govorili o zdravlju i njegovoj prevenciji među mladim ljudima.

Ajla predavanje

Održano je i druženje sa Sarom Lendo studenticom Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na temu „Nasilje nad ženama“. Na ovom predavanju Sara je govorila o poziciji žena koje trpe nasilje u Bosni i Hercegovini, koliko je zastupljeno u našem pravnom sistemu, te koliko je bitno prijaviti nasilje ukoliko ga vidimo.

Sara

25. novembra se obiljažava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. U okviru kampanje koju sprovodi Institut za razvoj mladih KULT, „Sigurne table za sigurne zgrade“, naši volonteri su postavili informativne table u svojim stambenim zgradama na području Kantona Sarajevo. 

chchchc

Na incijativu volonterke Lamije Starhonić, učenice četvrtog razreda Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža, te uz podršku školskog osoblja, ovo je prva škola koja ima svoju informativnu tablu u sklopu ove kampanje.

Više informacija o obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama možete pročitati na: http://mladi.org/myURL/85

aaakkjjj

Uspješno je završen kurs njemačkog jezika A1.1. nivo, koji je trajao 9 sedmica. Polaznici su odlučili nastaviti i prijeći na sljedeći nivo A1.2. i upotpuniti svoje znanje, a mi im želimo puno uspjeha i dobrih rezultata na sljedećem nivou. Svi zainteresirani za ovaj kurs još uvijek mogu da se prijave na isti: https://www.obrazovanjeodraslih.org/kursevi/kursevi-za-odrasle/njemacki-jezik-a1-2-2

kurs 2

Ugostili smo i učesnike međunarodnog seminara Visible Value koji okuplja omladinske radnike, istraživače i donosioce odluka u polju rada s mladima iz zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva.

U ime Instituta za razvoj mladih KULT sudjeluje Jasmina Banjalučkić koja je podijelila primjer dobre prakse naše metodologije u izradi politika prema mladima, te učešća mladih u ovim procesima. Na ovaj način na seminaru je kroz galeriju dobrih praksi predstavljen i Institut i Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA. SPAJALICA je ugostila oko dvadeset učesnika seminara iz različitih zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva, kojima je predstavljen rad SPAJALICE, aktivnosti koje nudimo i metodologija po kojoj radimo direktno sa mladima kao korisnicima usluga i volonterima.

posjeta

Obrazovno razonodni centar za mlade SPAJALICA jedini je centar za mlade na području Općine Ilidža i predstavlja omiljeno mjesto okupljanja mladih. Zahvaljujući svom dugogodišnjem radu, SPAJALICA je postala drugi dom mladima i pruža im mogućnost da uče, druže se, sklapaju nova prijateljstva, ali i realiziraju svoje ideje.
SPAJALICA se nalazi u prirodi, u ilidžanskom parku, okružena zelenilom, rijekom i šetalištem. Stoga, od izuzetnog značaja je sačuvati tu prirodu kojom je okružena i dati do znanja svim posjetiteljima parka da i oni mogu doprinijeti tome.
1667320937872
Od samog početka svog rada, SPAJALICA njeguje i promovira volonterski rad. U 15 godina rada ovog Centra, tu je prošlo više od 300 volontera koji su stekli svoja prva volonterska i aktivistička iskustva. Ove godine, grupa od 15 mladih volontera i volonterki osmislila je projekat pod nazivom „Da ambalaža ne bude gnjavaža – recikliraj za bolje sutra!“. Njihov cilj bio je uraditi nešto što bi korisnicima parka ponudilo adekvatan način za reciklažu, te pokazati im kako i oni mogu biti važan faktor u očuvanju prirode.
Uz podršku DM-a, mentorsku podršku uposlenika Centra za mlade Spajalica i podršku Instituta za razvoj mladih KULT volonteri su aktivno radili i uspjeli realizirati ovaj projekat. U sklopu projekta, ispred SPAJALICE postavljene su 4 kante za recikliranje ambalaže i to za papir, plastiku, limenke i staklo. Postavljanjem kanti na vidljivo i svima dostupno mjesto, volonteri su recikliranje učinili pristupačnim, zanimljivim i što je najvažnije, svakodnevnim.

1667320937878

Različitim temama mladi obilježili Dan otvorenih vrata Spajalice

Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA drugi put ove godine organizira Dan otvorenih vrata. Cilj ovog eventa je upoznati što više mladih ljudi sa ponudom Spajalice, ali i istražiti njihove želje i potrebe kako bi ubuduće Centar znao koje usluge je potrebno da ponudi mladima.

U sklopu Dana otvorenih vrata Spajalice, danas smo govorili o volonterizmu i aktivizmu mladih i zdravim životnim stilovima. Ugostili smo učenike Srednje ugostiteljsko-turističke škole iz Sarajeva, te uz pomoć naših kolega iz udruženja Prevencija.ba organizirali dvosatnu radionicu i druženje.  Mladi su uživali u sadržaju, interaktivnim igrama, ali više od svega bili zahvalni na prilici da osjete prednosti neformalnog obrazovanja.

received 787324055661081

“Ja nisam nikoga prethodno poznavala sa današnje radionice pa mi je u početku bilo malo naugodno, ali kasnije kako smo razgovarali i provodili vrijeme skupa imala sam sve više energije. Sada imam osjećaj da bih mogla cijeli dan biti ovdje i učestvovati na radionicama. U Spajalici nisam bila ranije nego mi je prijateljica rekla za aktivnosti koje se tu često održavaju. Uvijek sam željela biti dio ovakvih i sličnih priča ali to često nije bilo dostupno i besplatno, tako da sam iskoristila današnju priliku i jako sam sretna”, oduševljeno je rekla učenica Lejla Abazović.

Osim što su imali priliku naučiti nešto o volonterizmu i aktivizmu, učenici su dobili i direktne upute i savjete gdje se mogu prijaviti za volontiranje, koje benefite nudi volontiranje, kako se odvija proces volonterskih razmjena, te kako se volonterski rad može pretvoriti u radno iskustvo.

“Iako sam u početku bila malo umorna, čim smo počeli pričati dobila sam energiju. Djevojke koje su držale radionicu su bile super, razgovarali smo pa sam i ja rekla nešto više o sebi. Zaista mi je drago što sam danas bila ovdje i sigurna sam da ću doći opet!”, rekla je učenica Sara Drakovac.

Kada je riječ o zdravim životnim stilovima mladih i društva općenito, danas smo iskoristili priliku da mladima ukažemo na neke zamke i probleme s kojima se mogu susresti u društvu, te kako preventivno djelovati kada je u pitanju alkohol, cigarete, droga, ovisnost o društvenim mrežama, nezdravoj hrani i svim onim nezdravim aktivnostima koje ostavljaju dubok trag na normalan život i razvoj mladih osoba.

A da je neformalno obrazovanje izuzetno značajno i korisno, potvrdila nam je i profesorica Ugostiteljsko-turističke škole, Anisa Bidžević: “Smatram da je saradnja škola i centara ovog tipa jako bitna. Težnju, osim na formalno, treba staviti i na neformalno obrazovanje, što Spajalica i slični centri i rade. Djeca će svakako nakon naše današnje posjete Spajalici iznijeti i svoje utiske o predavanjima i radionicama u kojima su aktivno učestvovati. Ja sam sigurna da će utisci biti vrlo pozitivni, jer ovakav vid učenja nedostaje djeci i nemamo baš često priliku učestvovati u ovakvim radionicama, tako da ćemo se na svaki poziv vrlo rado odazvati.

Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA zahvaljuje se mladim ljudima koji su bili dio današnje priče!

©2023 Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA.

Search